Solicitarea brevetului de invenție/modelului de utilitate se realizează în următoarele situații:
I. Invenție realizată în cadrul unui contract de cercetare
Invenția aparține universității, deoarece instituția este solicitantul finanțării, conform clauzelor contractuale încheiate cu autoritatea finanțatoare (Ordonanța nr. 57/2002, art. 75 (1)).
Invenția aparține universității și în cazul proiectelor finanțate în competițiile interne.
Dacă invenția este realizată de către doi sau mai mulți parteneri în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare care desfășoară împreună activități cu misiune inventivă, în acordul ferm de colaborare, încheiat între instituțiile partenere, se va stabili modul de identificare, atribuire şi exploatare a dreptului de proprietate corespunzătoare rezutatelor aşteptate. De regulă, drepturile se împart în funcţie de procentul aportului inventiv. În cazul în care nu se stabileşte un procent de contribuţie, atunci drepturile de proprietate se împart în mod egal între instituțiile partenere.
Directorul de proiect/responsabilul de proiect din USAMV din București are obligaţia să verifice formele contractuale ale tuturor inventatorilor din cadrul proiectului de cercetare.
II. Invenții de serviciu în baza Legii nr. 83/2014
Dreptul asupra invenţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) din lege aparţine angajatorului, în absenţa unei prevederi contractuale contrare, dacă acesta este persoană de drept public şi are în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea.
Dreptul asupra invenţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) din lege aparţine inventatorului salariat, dacă angajatorul de drept privat sau de drept public nu revendică invenţia în condiţiile legii.
III. Invenție obținută în afara unui contract individual de muncă cu USAMV din București (în cazul studenților masteranzi, doctoranzi și în alte cazuri) sau invenție creată de salariaţi care nu se încadrează în niciuna dintre situaţiile prevăzute de art.3 din Legea 83/2014, conform art. 5 din aceeași lege
Inventatorii dețin dreptul de proprietate asupra soluției tehnice create, în condițiile prevăzute de reglementarile în vigoare.