Salariatul/ masterandul/doctorandul, autor al unei invenții, are obligația să înștiințeze în cel mai scurt timp angajatorul cu privire la invenția ce dorește să o protejeze și să ofere informațiile necesare pentru a putea fi stabilit titularul dreptului de proprietate și lista inventatorilor.
Informarea se realizează în format letric către Consiliul de administrație și în format electronic către CTT-USAMV AgroBioLife (ctt-agrobiolife@usamv.ro) și Prorectoratul științific (cabinet.prorectorat@usamv.ro) (Anexa 1 – Cerere înștiințare CA, Anexa 4 - Declarație inventatori).
Inventatorii trebuie să realizeze un document de informare privind posibilitatea valorificării rezultatului inovativ, generând beneficii economice viitoare probabile (fără format impus).
După primirea cererii de înștiintare, CA poate solicita CTT și CSRR un punct de vedere în ceea ce privește oportunitatea de valorificare a invenției. Într-un termen rezonabil, USAMV din București transmite inventatorului decizia cu privire la revendicarea/refuzul revendicării invenţiei. (Anexa 2 sau Anexa 3).
Inventatorii întocmesc pachetul de documente aferente depunerii CBI/CMU pentru demararea procedurii de protecție a drepturilor de proprietate industrială. Completarea documentelor, conform legislației în vigoare, se va face de către inventatori. Formularele se regăsesc pe pagina OSIM- www.osim.ro/formulare-pi/. Pentru depunerea documentației la OSIM, inventatorii pot fi asistați la cerere de reprezentanții CTT.
Transmiterea la OSIM a pachetului de documente aferente CBI/CMU va fi realizată de către inventatori sau o persoană desemnată în acest sens de către CTT (la cerere).
Corespondența OSIM – USAMV din București va fi înregistrată de către Registratura USAMV și transmisă către CTT, care va înștiința inventatorii.
Plata taxelor pentru procedurile de protecţie a invenţiilor, conform reglementărilor legale, se va realiza în baza unui referat de necesitate elaborat de către inventatori, la care sunt atașate notificările de plată ale OSIM, copie după publicarea în BOPI, alte documente utile. Referatul semnat și scanat va fi predat către secretariatul CTT.
În cazul în care OSIM solicită informații suplimentare sau clarificări, inventatorii, cu sprijinul CTT, vor transmite răspunsurile corespunzătoare la OSIM, inclusiv a documentelor solicitate. Corespondența trebuie înregistrată la Registratura USAMV și comunică la CTT- USAMV documentele transmise.
După publicarea CBI/CMU în BOPI, inventatorii trebuie să depună devizul de cheltuieli aferente realizării invenției în vederea obținerii informațiilor de către USAMV din București, respectiv CTT, necesare pentru evaluarea unei posibile valorificări a invenției (Anexa 5 – deviz).
Între momentul publicării cererii în BOPI și momentul obținerii BvI/ModU, USAMV din București în colaborare cu inventatorii, poate să licenţieze total sau parțial invenţia către un terț, în baza unui contract de licențiere.
În cazul în care inventatorul se află într-una din situațiile: nu are specificat în contractul de muncă misiunea inventivă sau nu are CIM cu USAMV din București, atunci se poate alege una din următoarele situații:
a) înainte de finalizarea invenției, se poate încheia un acord de colaborare cu misiune inventivă între inventator și instituție, fără remunerație;
b) după finalizarea invenției, se poate încheia un contract de cesiune.
Aceste documente se realizează înaintea deciderii depunerii documentației de brevetare la OSIM.
Universitatea poate decide încetarea procedurilor de protecţie, caz în care se înştiinţează inventatorul şi OSIM. În această situație, Universitatea poate să cedeze inventatorului toate drepturile de proprietate, pentru ca acesta să continue procedurile de protecţie, dacă doreşte.