Inventatori:
Vamanu Emanuel
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un sistem de testare in vitro a efectului de tranzit prin tractul gastrointestinal uman, în două etape, în cazul tulpinii de bacterii lactice şi a lactulozei. Sistemul revendicat prevede determinarea viabilității bacteriilor lactice prin simularea separată a condițiilor fiecărui segment al sistemului digestiv și anume, într-o primă etapă, stomacul și intestinul subțire și, într-o a doua etapă, colonul. În prima etapă se realizează sistemul de simulare in vitro, mediul la nivelul stomacului, simularea tranzitului dintre stomac și intestinul subțire, testarea efectului pancreatinei și sărurilor biliare la nivel intestinal, simularea de absorbție, determinarea viabilității microbiene, determinarea raportului dintre tulpinile utilizate. A doua etapă cuprinde simularea microflorei colonului printr-o fermentație continuă de 46 de ore, simularea condițiilor în colonul ascendent, transversal și descendent și analiza microbiologică în vederea stabilirii raportului dintre diferitele grupe de microorganisme.
Domenii de aplicabilitate:
Medicina, alimentatie, testare produse
Cuvinte cheie:
Sistem de testare digestibilitate
Inventatori:
Vamanu Emanuel
Scurta descriere:
Prezenta inventie se refera la o metoda de testare, in trei etape, a efectului tranzitului prin colonul uman a doua formule de produse probiotice.
Metoda conform inventiei cuprinde realizarea sistemului de simulare in vitro, pregatirea mediului de cultura cu o compozitie asemanatoare celei din colon, pregatirea probei de fecale pentru dezvoltarea microbiotei, realizarea unei fermentatii continue, pentru stabilizarea microbiotei specifice, timp de 48 h, introducerea in colonul ascendent, primul segment simulat, a probei; se testeaza stationarea la acest nivel timp de 4 h, trecerea in colonul transversal, al doilea segment simulat, stationarea la acest nivel timp de 5 h, trecerea la colonul descendent, al treilea segment simulat, stationare pe acest nivel timp de 4 h si, in final, analiza microbiologica, in vederea stabilirii raportului dintre diferitele grupe de microorganisme din fiecare segment al colonului.
Domenii de aplicabilitate:
Medicina, alimentatie, testare produse
Cuvinte cheie:
Sistem de testare digestibilitate
Inventatori:
Manole Emilia Sofia, Cimpeanu Sorin Mihai, Neata Gabriela, Sirbu Carmen Eugenia, Pohrib Costel, Cioroianu Traian Mihai, Cimpeanu Carmen Laura
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de tratare a unor deşeuri organice pe platforme ecologice individuale. Conform invenției, procedeul constă în colectarea deșeurilor animale solide și lichide și a unor deșeuri biodegradabile din gospodării într-o groapă subterană în care se adaugă zeolit 5%, în raport cu masa de compost proaspăt, apoi masa fiind lăsată la fermentat. pentru minim 2 luni, din care rezulta un compost cu un continut de minim 70...80% materie organica, 1...1,5% azot total si un pH de 6,5...7.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultură
Cuvinte cheie:
compost, îngrășămant ecologic
Inventatori:
Vamanu Emanuel; Vamanu Adrian; Nita Sultana; Pelinescu Diana; Rusu Nicoleta
Scurta descriere:
Invenția se referă la un procedeu de testare a viabilității anumitor tulpini de bacterii lactice producătoare de exopolizaharide în formă liofilizată prin utilizarea unui sistem de simulare in vitro a tractului alimentar în condiții de sterilitate și anaerobioză în tuburi Duran prevăzute cu un sept de silicon care simulează condițiile. in tuburi Hungate. Procedeul revendicat de invenție include efectuarea sucului gastric și intestinal, sterilizarea prin filtrare cu filtru Millipore la introducerea în tubul Duran steril, determinarea viabilității în condițiile gastric-intestinale simulate specifice compartimentului, în funcție de dinamica fiziologică ce tranziteaza prin fiecare compartiment si se calculeaza viabilitatea si mortalitatea in vitro, rezultatele fiind citite si interpretate intr-o maniera complet automata, folosind colonyQuant si software-ul corespunzator, in cel mult 48 de ore, de la dezvoltarea coloniilor pe mediul specific.
Domenii de aplicabilitate:
Medicina, alimentatie, testare produse
Cuvinte cheie:
Sistem de testare digestibilitate
Inventatori:
Vamanu Emanuel
Scurta descriere:
Prezenta inventie se refera la un procedeu de obtinere a unui extract hidrogliceroalcoolic si a unuia gliceroalcoolic, asemanator preparatelor gemoterapice, cu efect antioxidant, din miceliul proaspat al ciupercii Pleurotus ostreatus, obtinut prin cultivare submersa in bioreactor. Protocolul conform inventiei presupune extractia unui amestec de 10 g miceliu/100 ml solvent, timp de 10 zile, agitare la 150 rpm, la o temperatura cuprinsa in intervalul 4...9°C, cu un amestec apa distilata purificata:gicerol:etanol §(1:1:1)§ - extract hidrogliceroalcoolic si etanol:glicerol §(2:1)§ - extract gliceroalcoolic, urmat de separarea miceliului prin filtrare sub vid, si a alcoolului prin evaporare, extractele obtinute fiind pastrate la rece.
Domenii de aplicabilitate:
Medicina
Cuvinte cheie:
Extract hidrogliceroalcoolic, ciuperca Pleurotus ostreatus, preparate gemoterapice
Inventatori:
Gidea Mihai, Manea Dragos, Vladut Gabriel Catalin, Constantinescu Mircea Catalin
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un sistem dinamic de reglare automată a presiunii anti-cădere pentru aplicarea precisă a erbicidului, destinat echipamentelor prevăzute cu sistem de discriminare şi clasificare a buruienilor. Sistemul revendicat constă dintr-un rezervor () pentru compoziții erbicide, un filtru (), o pompă (), un regulator de presiune () pentru reglarea presiunii, un regulator de presiune () pentru reglarea fină a presiunii, o unitate centrală () cu caracteristici tehnice și funcționale care permit utilizarea acestora pe un vehicul, un senzor de viteză (), un senzor de presiune (), un manometru (), un controler () pentru acționarea unor elemente de pulverizare () montat pe o rampă de control al buruienilor () , un controler () pentru acţionarea unor supape electrice (), unele elemente de legătură precum cablurile electrice (), furtunurile (), elementele de pulverizare () fiind formate dintr-un corp turnat () în care este montată o duză (), un element () pentru dispersarea jetului de pulverizare, un arc (), o bilă (), un element () pentru reglarea dinamică a presiunii anti-cădere și un motor () cuplat cu ajutorul unui bolt () la un piston care are o cursă () pentru a regla presiunea pentru deschiderea sau închiderea duzei () în funcție de semnalul primit de la senzorul de viteză (), procesat de unitatea centrală () și transmis prin intermediul controlerului (), în timp ce într-un exemplu de realizare elementul de pulverizare () poate fi înlocuit cu elementul de pulverizare (), format din aceleași elemente () montate într-un corp (), o duză (), un piston () care se deplasează în interiorul duzei () cu o cursă () pentru reglarea presiunii de deschidere sau închidere a duzei () sub influența câmpului magnetic produs de niște bobine () montate într-o carcasă () și antrenate prin intermediul driverului () controlat de un controler () în funcție de semnal primit de la senzorul de viteză () și procesat de unitatea centrală ().
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura
Cuvinte cheie:
echipamente aplicare erbicide
Inventatori:
Gidea Mihai, Penescu Aurelian, Manea Dragos, Vladut Gabriel Catalin, Constantinescu Mircea Catalin, Marin Eugen
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un sistem de ghidare automată a utilajelor agricole, bazat pe analiză spectrală, destinat lucrărilor de întreţinere a culturilor de prăşit. Conform invenției, sistemul cuprinde un subsistem (A) de diferențiere a rândurilor de plante, constând dintr-o cameră video (1) pentru achiziție de imagini și o unitate de procesare a datelor (2) care rulează un software dedicat de diferențiere și clasificare pe baza spectrale specifice. caracteristici, un subsistem (B) pentru analiza direcției de deplasare, format dintr-un senzor (3) care monitorizează unghiul de direcție, montat pe coloana de direcție, un senzor magnetic de viteză (4) la roata tractorului, un motor electric (5) care antrenează un reductor (6) cuplat la sistemul de direcție al utilajului agricol, format dintr-un volan, o coloană de direcție și o cutie de direcție, și o unitate centrală (C) care rulează un software de navigare și corectare a direcției de mers.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura
Cuvinte cheie:
agricultură de precizie
Inventatori:
Anger Ildoko-Elisabeta, Stoiciu Florentin, Mihalache Mircea, Ilie Leonard, Gament Eugenia
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de tratare a unui sol acid pentru cultivarea cerealelor şi a plantelor industriale. Conform invenției, procedeul constă în ameliorarea solurilor acide de tip preluvosoil roșiatic prin aplicarea, înainte de plantare, a unei doze de 3 t/ha zgură de oțel rezultată din rafinarea secundară a oțelului, care are o compoziție medie de 20,7% SiO, 10% MgO, 55,5% CaO, 6,1% AlO, 0,74% MnO, 0,3% TiO, 1,59% SO, 3,53% F, 0,01...0,04% oxizi de potasiu, fosfor, vanadiu și crom, cu o perioadă de retur de 3... 4 ani, oferind proprietăți fizice și chimice îmbunătățite ale solului agricol.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura
Cuvinte cheie:
tehnologii de cultura
Inventatori:
Popa Ovidiu, Babeanu Narcisa Elena, Nita Sultana, Batrinescu Gheorghe
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de preparare a unui produs bioactiv cu aplicaţii în industria cosmetică. Conform invenției, procedeul constă în măcinarea semințelor de Amaranthus la o turație de rotație de 5000...7500 rpm, timp de 20...180 sec, după care făina rezultată este supusă separării granulometrice pentru a rezulta o fracție grosieră, un fracție medie și o fracție fină având diametrul particulei de cel mult 300 μm, care este supusă extracției cu CO supercritic, la un debit de 2...10 g/min, la o temperatură de 30...100 °C, o presiune de 100...600 bar, timp de 30...240 min, uleiul rezultat fiind fracționat prin distilare moleculară, la o presiune de 2x10...3x10 și o temperatură de 200...300°C, să rezulte un produs cu un conținut de 96% squalen, fără solvenți organici.
Domenii de aplicabilitate:
Industria cosmetică
Cuvinte cheie:
produs bioactiv
Inventatori:
Vladimirescu Alexandru Filip, Nicolescu Gabriela, Purcarea - Ciulacu Valeria, Necsulescu Marius, Dumitrescu Victoria Gabriela, Popescu Diana Mihaela, Ionescu Lucia Elena, Bicheru Simona Nicoleta, Baraitareanu Stelian, Danes Doina, Isculescu Emilia, Georgescu Ana Maria, Gavrila Alexandra
Scurta descriere:
Invenţia se refera la un kit de reactivi pentru detectia moleculară de agenti virali si bacterieni transmisi de capuse la om si animale. Kitul conform inventiei detecteaza rapid, simultan, calitativ si cantitativ prezenta genomurilor de Borrelia burgdorferi s.l., Francisella tularensis, virusul encefalitei de capusa TBEv si virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo CCHFv din aceeasi proba biologica, fiind constituit din 10 tuburi care contin: un amestec gata de folosinta, de primeri si sonde moleculare pentru detectia celor 4 patogeni, aflati intr-o combinatie optima de reactie; un control intern de reactie, continand primerii si sonda caracteristica; controale pozitive pentru toţi patogenii ţintă, exprimate în număr de echivalenţi genomici/ml, inclusiv pentru controlul intern de reactie, kitul fiind utilizat pentru 13 platforme real-time PCR comerciale, in sistem singleplex sau multiplex.
Domenii de aplicabilitate:
Medicina
Cuvinte cheie:
Kit de reactivi, agenti virali si bacterieni, real-time PCR
Cesionat la Novaintermed SRL
Inventatori:
Cornea Petruța Călina, Oancea Florin, Israel-Roming Florentina, Răut Iuliana, Voaideș Cătălina Mihaela, Burlacu Aglaia
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de selectare a consorţiilor de microorganisme destinate a fi utilizate în biorafinarea materialului vegetal cu conţinut ridicat de fito-siliciu. Conform invenției, procedeul constă în compararea dezvoltării coloniilor cultivate separat pe o placă de 90 de celule, cu mediu mineral minim, gelificat cu agar 2%, care conține 1% complex de celuloză și xilani ca sursă unică de carbon, și a coloniilor. co-cultivat în matrice de 96 de colonii rezultate din 12 colonii care sunt distribuite aleator în 8 repetări, pe același mediu mineral minim, selectând, la randament ridicat, consorțiile compatibile din tulpinile selectate care produc celulaze, xilanaze, silicaze și feruloil. -esteraze si/sau (poli)peptide care amplifica actiunea celulazelor.
Domenii de aplicabilitate:
Biorafinare
Cuvinte cheie:
biorafinare
Inventatori:
Ionita Lucian, Grigore Alice Elena, Neagu Georgeta, Dobre Nicoleta, Ionita Carmen, Bobit Dana, Ianta Calin, Matei Florentina, Diguta Camelia
Scurta descriere:
Domenii de aplicabilitate:
medicină veterinară
Cuvinte cheie:
produs fitoterapeutic pentru animale
Inventatori:
Vamanu Emanuel
Scurta descriere:
Inventia se refera la o metoda de testarea viabilitatii unor tulpini microbiene cu rol probiotic. Metoda conform inventiei consta in simularea in vitro a tranzitului prin tractul gastrointestinal cu solutii de simulare care contin 0,1% biomasa liofilizata de tulpini cu potential probiotic, intr-un vas Duran din sticla borosilicata, monitorizarea si controlul in timp real a valorilor pe un modul Arduino Yun la care sunt atasate un electrod de pH si o pompa peristaltica, prelevarea probelor in conditii sterile si determinarea viabilitatii microbiene.
Domenii de aplicabilitate:
Medicina, alimentatie, testare produse
Cuvinte cheie:
Sistem de testare digestibilitate
Inventatori:
Grigorescu Cristiana Eugenia Ana, Rusu Madalin Ion, Scoicaru Laurentiu Octavian, Manea Sorin, Birtoiu Ion Alin, Militaru Manuella, Munteanu Raluca Madalina, Vitalaru Bogdan Alexandru, Chiricuta Bogdan, Udrea Virgil Mircea
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de acoperire a suprafeţelor utile ale unui instrument chirurgical destinat evaluării intrachirurgicale a marginilor chirurgicale ale tumorilor şi determinării tipului acestora. Conform invenţiei, procedeul constă în prepararea, într-un ulei esenţial de uz medical, a unei soluţii de nanopulberi metalice de Au având dimensiunea de 10...30 nm, respectiv Ag, având o puritate de 99,9%, într-un concentrație de 20...50%, la temperatura ambiantă, după care se depune în cantitate de 0,01...0,05 ml pe suprafețele utile din oțel ale instrumentului, prin centrifugare, la o turație de 500... 1000 rpm, filmul rezultat fiind uscat timp de 120...180 min la temperatura ambiantă, tratat termic în cuptor sub vid de 10Torr, la 150...190°C, timp de 70...100 min, cu răcire naturală la temperatura mediului ambiant, rezultând o acoperire nanostructurată de Au și Ag de rugozitate uniformă, care aderă la suprafețele utile, este rezistentă la temperatura obișnuită de sterilizare, rezistentă la oxidare și exfoliere.
Domenii de aplicabilitate:
Medicina
Cuvinte cheie:
Tehnologie
Inventatori:
Fierascu Radu Claudiu, Fierascu Irina, Fotea Petronela, Ortan Alina Ruxandra Eugenia, Popitiu Ioana, Beceanu Mihaela
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un material adeziv cu proprietăţi antimicrobiene şi antifungice utilizat pentru conservarea/restaurarea obiectelor de patrimoniu pe suport ceramic. Conform invenţiei, materialul constă din adeziv polivinilic şi amestec antimicrobian 5...10% cuprinzând un derivat de hidroxiapatită din care calciul a fost înlocuit parţial cu cobalt la un raport Co/Ca de 0,60 şi hidroxid de calciu într-un raport de 2/1. ..4/1.
Domenii de aplicabilitate:
Restaurare obiecte de patrimoniu
Cuvinte cheie:
material adeziv cu proprietăţi antimicrobiene şi antifungice
Inventatori:
Stirban Alexandru, Fierascu Radu Claudiu, Fierascu Irina, Fotea Petronela, Ortan Alina Ruxandra Eugenia, Zgarciu Maria Similia, Inel Ioan Constantin
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un adeziv şi agent de dimensionare cu efect antimicrobian şi antifungic utilizat pentru conservarea/restaurarea obiectelor de patrimoniu pe suport de hârtie. Conform invenţiei, agentul constă din carboximetilceluloză şi 2...5% compoziţie antimicrobiană constând din hidroxiapatită de argint în care calciul a fost înlocuit cu argint şi hidroxid de magneziu în raport de 2/1...4/1.
Domenii de aplicabilitate:
Restaurare obiecte de patrimoniu
Cuvinte cheie:
adeziv cu proprietăţi antimicrobiene şi antifungice
Inventatori:
Cornea Petruta Calina, Oancea Florin, Voaides Catalina Mihaela, Raut Iuliana, Boiu-Sicuia Oana Alina, Constantinescu-Aruxandei Diana, Doni Mihaela, Jecu Maria Luiza
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de preparare a unui consorţiu microbian multifuncţional utilizat ca tratare a rizosferei în plantele de cultură. Conform invenţiei, procedeul constă în amestecarea unei părţi din biomasă umedă de T harzianum. Td50b cu 2 părți biomasă umedă de P. Mexicana P32 separată din cultură pe medii industriale, cu 47 părți material vegetal bogat în siliciu și 450 părți mediu mineral minim, incubarea amestecului timp de 3 zile, la temperatura de 25°C , urmată de separarea biomasei, materialului vegetal și consorțiului microbian de mediul lichid prin filtrare și recuperarea suspensiei de nanoparticule de silice, resuspendarea biomasei filtrate în mediu mineral minim și incubarea acesteia timp de 5 zile, separarea biomasei și recuperarea nanocelulozei, concentrarea permeatului cu zaharuri fermentabile și utilizarea acestuia prin fermentație industrială, amestecarea acestuia cu făină 10%, urmată de extrudarea pastei rezultate, granularea și uscarea granulelor la o temperatură maximă de 42°C.
Domenii de aplicabilitate:
Biotehnologii
Cuvinte cheie:
consorţiu microbian multifuncţional
Inventatori:
Gidea Mihai, Manea Dragos, Vladut P Gabriel-Cătălin, Constantinescu V Mircea-Catalin, Mitrica Robert Gabriel, Marin Eugen
Scurta descriere:
Inventia se refera la un sistem automat destinat cartarii, georeferentierii si elaborarii hartilor in sistem GIS, privind distributia speciilor de buruieni din culturile agricole. Sistemul conform inventiei este compus dintr-un subsistem (A) de diferentiere si clasificare buruieni, alcatuit dintr-o cameră (1) video, pentru achizitia imaginilor, si o unitate (2) de prelucrare date. Pe unitatea (2) ruleaza un soft dedicat pentru diferentierea si clasificarea buruienilor pe baza caracteristicilor spectrale specifice acestora, a fluorescentei si analizei de forma, precum si un alt soft de elaborare modele specifice buruieni - coordonate GPS-RTK, care cuplează informatiile privind specia de buruieni cu coordonatele GPS-RTK primite de la un subsistem (B) de georeferentiere. Sistemul (B) este alcatuit dintr-o antena (3) GPS, care primeste informatii satelitare, un modem (4) radio GSM, pentru corectii de la Reteaua Nationala de Georeferentiere, si un receptor (5) GPS-RTK, informatia specifica privind specia de buruieni si coordonatele GPS-RTK fiind transmisa catre o unitate (6) de stocare date, pentru o utilizare ulterioara, sau printr-un alt modem (7) radio GSM, in timp real, catre un server central (C), compus dintr-un modem (8) radio GSM si o unitate (9) pe care rulează un soft GIS, sistemul putand fi utilizat pe vehicule dedicate sau pe oricare tractor agricol.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura, industria utilajelor agricole
Cuvinte cheie:
Agricultura, utilaje agricole, sistem automat de ghidare, control buruieni
Inventatori:
Gîdea Mihai, Constantinescu Mircea Cătălin, Măgureanu Monica
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un echipament destinat tratarii seminţelor cu plasmă rece la presiune atmosferică, pentru dezinfecţia tegumentului, combaterea dăunătorilor şi stimularea germinării. Conform invenției, echipamentul cuprinde un generator de plasmă (B), un sistem de amestecare (C) și un cadru (A) pe care este montat generatorul de plasmă (B) prin intermediul unui suport de bază (1) și piciorului de susținere. (2), generatorul de plasmă (B) fiind conectat la niște perii (4 și 5) prin niște cabluri (3) prin care curentul ajunge la niște colectoare (6), continuat cu electrodul central (8) care ajunge în centrul rezervorul de amestec (17) și colectorul (7) conectate cu tijele (9) care se extind în interiorul rezervorului de amestec (17) cu barele de refulare (10) care sunt egal distanțate de-a lungul circumferinței rezervorului de amestec, întregul sistem de amestecare (C) sprijinit pe piciorul (2) al cadrului (A), prin intermediul unei articulații (11) care permite reglarea poziției sistemului (C) în raport cu cadrul (A) prin intermediul suportul (12) care are fixat pe acesta o cutie de rulment (13) prin care trece arborele (14), antrenat de un motor (16), prin intermediul cuplajului (15), arborele (14) fiind continuat in continuare de rezervor de amestecare (17).
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura
Cuvinte cheie:
echipament destinat tratarii seminţelor cu plasmă rece
Inventatori:
Bădică Petre, Batalu Nicolae-Dan, Balint Emilia Florica, Tudor Niculae, Burduşel Mihail, Grigoroşcuţă Mihai – Alexandru, Aldica Gheorghe Virgil, Trancău Ioan-Ovidiu, Chifiriuc Mariana-Carmen, Bărbuceanu Florica, Peteoacă Alexandra, Micşa Cătălin
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un sistem biodegradabil compozit bicomponent pentru a fi utilizat ca material de osteosinteză controlat biomecanic în diferite domenii medicale, cum ar fi ortopedie, traumatologie, stomatologie şi altele asemenea. Conform invenției, sistemul biodegradabil bicomponent compozit poate avea diferite arhitecturi, cuprinzând o componentă solidă centrală de MgB2 cu o densitate aparentă în intervalul 60...100%, fără sau cu adaosuri selectate cuprinse între 0...40% în greutate și o componentă externă constând dintr-un polimer biodegradabil imprimabil 3D, cum ar fi PLA sau PLLA, care poate îngloba diverse particule, cum ar fi particule de MgB2, într-un raport cuprins între 0...90% în greutate.
Domenii de aplicabilitate:
Medicina
Cuvinte cheie:
material de osteosinteză