Inventatori:
Vamanu Emanuel, Petre Alexandru
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un sistem de cultivare a ciupercilor Lentinula edodes. Conform invenției, sera este formată dintr-o incintă (1) din polipropilenă transparentă care are 78 cm lungime, 56 cm lățime și 43 cm înălțime, închisă etanș cu un capac (2) în care sunt montate două filtre de aer (8) să rețină particulele mai mari de 15 μm, precum și două module termoelectrice pentru răcirea carcasei (1); la baza acesteia, carcasa (1) are un strat de perlita sterilizata de 5...6 cm grosime (3), pentru a asigura o umiditate de 85...99%, sistemul fiind racordat la un sistem extern (4). , 5, 6, 7) pentru automatizarea parametrilor de temperatură și umiditate asociați celor patru etape de cultivare a respectivei ciuperci.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultură
Cuvinte cheie:
Tehnologie de cultură
Inventatori:
Udrea Mircea Virgil, Chiricuţă Bogdan, Grigorescu Cristiana Eugenia Ana, Rusu Mădălin Ion, Scoicaru Laurenţiu Octavian, Munteanu Raluca Mădălina, Bîrţoiu Ion Alin, Viţălaru Bogdan Alexandru
Scurta descriere:
Invenția se referă la un aparat laser portabil care permite efectuarea de analize de spectru Raman pentru probe biologice, atât în laborator, cât și la fața locului, cu posibilitatea deplasării probei în planurile X, Y și Z în timp ce se focalizează fasciculul laser. Conform invenției, aparatul cuprinde o sursă de excitație laser și un spectrometru Raman prevăzut cu un detector CCD și software corespunzător și poate fi utilizat pentru identificarea markerilor moleculari prin spectroscopie Raman, folosind o lungime de undă de 633 nm care asigură o gamă largă de spectru și software-ul specializat pentru filtrarea si analiza selectiva a frecventelor specifice markerilor moleculari.
Domenii de aplicabilitate:
Medicină
Cuvinte cheie:
aparat laser portabil
Inventatori:
Bărbulescu Iuliana Diana, Teodorescu Răzvan Ionuţ, Ghica Mihaela Violeta, Begea Mihaela, Albu Kaya Mădălina Georgiana, Negrilă Nicolae Radian, Marinescu Simona Ioana, Tudor Valerica, Popa Lăcrămioara, Cîrîc Alexandru, Dinu - Pîrvu Cristina Elena
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de preparare a preparatelor uscate din biomasă de drojdie de bere şi suspensii derivate din aceasta, pentru a fi utilizate ca surse de hrană pentru animale. Conform invenției, procedeul constă în prepararea culturii de întreținere, preinocul solid și inocul lichid, a drojdiei S. pasteurianus NCYC 515, utilizată la însămânțarea mediului de fermentație, separarea mediului fermentat, purificarea biomasei umede destinate uscării prin liofilizare sau pentru amestecarea în fază umedă cu drojdia de bere reziduală, urmată de uscare prin liofilizare, eventual, pregătirea suplimentară a suspensiilor având apă distilată ca fază lichidă, biomasă uscată de drojdie de bere ca fază solidă, agar-agar ca agent de creștere a vâscozității și soda carboximetil celuloză și un agent de umectare obișnuit.
Domenii de aplicabilitate:
Biotehnologii
Cuvinte cheie:
hrană pentru animale
Inventatori:
Gîdea Mihai, Manea Dragoş, Măgureanu Monica
Scurta descriere:
Invenţia se referă la o metodă de monitorizare automată a germinării şi creşterii stadiilor incipiente. Conform invenţiei, metoda este destinată a fi utilizată pentru determinarea indicilor de creştere şi germinare şi cuprinde următoarele etape: scanarea automată a seminţelor de monitorizat, la intervale de timp regulate; stocarea imaginilor dobândite; măsurarea parametrilor biometrici și numărarea semințelor germinate, în timp real; stocarea datelor privind parametrii biometrici și numărul de semințe germinate; calcularea automată a indicilor de creștere și dezvoltare, la finalul perioadei de monitorizare; și vizualizarea rezultatelor grafice și tabelare pe un afișaj al unității de procesare.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura
Cuvinte cheie:
Agricultură de precizie
Inventatori:
Vamanu Emanuel
Scurta descriere:
Invenția se referă la un procedeu ecologic de cultivare a speciei Pleurotus eryngii în spațiu deschis, în două cicluri pe an, în grădinile micilor fermieri, prin utilizarea deșeurilor agricole din fermă și a porțiunilor de teren agricol neutilizate, cu un randament maxim de 1,93 kg de ciuperci/ 1 metru pătrat. Conform invenţiei, procedeul constă în pregătirea unui câmp pentru cultivare în spaţiu deschis, cu o suprafaţă minimă de 2,1 x 1,6 metri pătraţi, în două etape:a. împrejmuirea terenului cu scânduri de lemn (2) având grosimea de 2 cm și înălțimea de 10 cm, cu excepția laturilor laterale unde se fixează bare metalice (1), cu grosimea de 2,5 cm, în beton armat pentru susținerea întregului structură, la exterior câmpul de cultură fiind acoperit cu folie de umbrire Soleado verde cu grad de umbrire de 90%, iar folia fiind fixată pe stâlpii de susținere și bordura de lemn cu niște gulere din plastic negru cu dimensiunea de 3,6 x 250 mm, șib. pregătirea straturilor începând cu primul strat (4a) cuprinzând cutii de ouă incolore, peste care se aplică un strat de substrat (4b) cu o grosime de 5 cm, se așterne un alt strat de miceliu granulat (4c), uniform întins manual, dezinfectat în prealabil cu etanol 70%, după care se acoperă cu un alt strat de substrat (4d) cu grosimea de 5 cm, iar, în final, se acoperă cu un strat compact (4e) de mulci natural incolor și anume coaja de conifere, cu grosimea cuprinsa intre 3...5 cm, substratul folosit fiind un amestec format din praf de lemn de fag, vermiculit si pamant horticol universal in raporturi de 2 : 1 : 1, iar dupa aplicare pe fiecare strat se uda cu apă bine rece.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura
Cuvinte cheie:
Tehnologie de cultura
Inventatori:
Gîdea Mihai, Constantinescu Mircea Cătălin, Manea Dragoş, Măgureanu Monica
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un suport pentru monitorizarea automată a creşterii plantelor în laborator. Conform invenţiei, suportul cuprinde un cadru (A) pe care sunt montate un sistem de poziţionare de precizie (B) şi un sistem de achiziţie a imaginii (C), cadrul (A) fiind prevăzut cu un panou (1) pe care sunt montate mai multe plante. (20) care urmează să fie monitorizate în timpul experimentului sunt dispuse, sistemul de poziționare de precizie (B) constând dintr-un șurub longitudinal (2), fixat în doi lagăre (3), antrenat de un motor (4) și două bare de sprijin (5 și 6) care permit deplasarea unui cărucior (7) de-a lungul axei longitudinale, pe acest cărucior (7) existând un șurub (8) antrenat de un motor (9) și fixat în niște rulmenți (10) și două șine de ghidare (11). ) permițând mișcarea de-a lungul axei transversale, iar sistemul de achiziție a imaginii (C) fiind prevăzut cu un motor (13) și două bare de ghidare (14 și 15) care permit mișcarea pe verticală, care este reglată automat de informațiile primite de la un senzor (16) care estimează înălțimea maximă până la care sistemul de achiziție (C) poate coborî fără a atinge plantele (20), pentru o achiziție optimă a imaginilor, sistemul de achiziție (C) fiind prevăzut și cu un motor (17). ) care permite ca un braț (18) care susține o cameră (19) să fie rotit în jurul axei.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura
Cuvinte cheie:
Agricultură de precizie
Inventatori:
Vamanu Emanuel
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu in vivo pentru determinarea efectului protector al unui supliment funcţional sau medicament împotriva stresului oxidativ. Conform invenției, procedeul constă în etapele de preparare a tulpinii microbiene probiotice țintă - S. cerevisiae, obținerea de biomasă viabilă de drojdie, obținerea de soluții generatoare de radicali liberi, efectuarea testului in vivo, determinarea punctului critic reprezentând valoarea de echilibru a concentrația de radicali liberi peste care produsul testat nu are efect protector de păstrare a viabilității tulpinii testate.
Domenii de aplicabilitate:
Medicină
Cuvinte cheie:
supliment funcţional
Inventatori:
Vamanu Emanuel
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un sistem in vitro pentru testarea infecţiei tractului urinar cu Escherichia coli şi la o metodă de testare. Sistemul revendicat constă dintr-un vas Duran (1) cu un volum de cel puțin 1 litru, prevăzut cu două orificii, care conține urină artificială sterilizată, o pompă peristaltică (2), pentru administrarea regulată a urinei din vasul (1) cu un debit de 0,4 ml/min controlat de o priză temporizată, un punct (3) de inoculare cu tulpina testată, realizat dintr-un sept de silicon, cultura stoc având o viabilitate minimă de 1 x 105 CFU/mL, în stare sterilă NaCl 0,9%, un furtun de silicon (4) cu diametrul de 0,45 μm terminat într-un filtru Millipore, un vas (5) pentru simularea vezicii urinare in vitro, cu un volum de cel puțin 250 mL, care conține amestecul de reacție (6) format din urină simulată, produsul testat și tulpina microbiană, un sistem (7) pentru menținerea temperaturii la 37°C, un cateter urinar (8) și un vas Duran steril (9) prevăzut cu două orificii pentru recoltarea probelor.
Metoda revendicată are o etapă inițială de inoculare a mediului din vasul de simulare (5), după care produsul de testat este adăugat prin sept (3) menținând temperatura constantă la 37°C, asigurând un flux constant și o interacțiune. timp împreună cu recoltarea probelor în vas (9) și determinarea viabilității acestora.
Domenii de aplicabilitate:
Medicină
Cuvinte cheie:
Escherichia coli
Inventatori:
Fierascu Claudiu Radu, Fierascu Irina, Brazdis Roxana-Ioana, Baroi Anda – Maria, Ortan Alina - Ruxandra - Eugenia
Scurta descriere:
Invenţia se referă la o soluţie de acoperire cu proprietăţi antimicrobiene pentru protecţia împotriva bacteriilor şi ciupercilor gram negative precum şi pentru protejarea obiectelor din piatră naturală cu valoare de patrimoniu cultural, cum ar fi monumente de arhitectură şi altele asemenea, şi la o metodă de preparare a acestora. Conform invenției, soluția constă dintr-o dispersie care conține componenta antimicrobiană care este un derivat de hidroxiapatită în care calciul este înlocuit parțial sau total cu stronțiu, în concentrație de 0,1...3%, într-o soluție apoasă de oligomeri organosiloxani cu efect antimicrobian. Metoda, așa cum este revendicată de invenție, are două etape: în prima etapă, componenta antimicrobiană solidă este măcinată într-un pistil până la o dimensiune a particulei mai mică de 20 μm, urmată de o a doua etapă în care dispersia este preparată în organosiloxan. soluție apoasă de oligomeri de cel mult 10%, cu concentrații cuprinse între 0,1...3%.
Domenii de aplicabilitate:
Patrimoniu cultural
Cuvinte cheie:
soluţie de acoperire cu proprietăţi antimicrobiene
Inventatori:
Ortan Alina - Ruxandra – Eugenia, Babeanu Narcisa Elena, Avramescu Sorin Marius, Spinu Simona, Ditu Lia Mara, Georgiev Milen
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de preparare a extractelor vegetale cu acţiune terapeutică de uz local. Conform invenției, procedeul constă în extracția asistată cu microunde a materialului vegetal format din părți aeriene de Melissa officinalis, folosind ca solvent alcool etilic absolut, în raport de 1:3...1:6, timp de extracție. 10...35 min, putere microunde de 700...1000 W, fără agitare, urmată de concentrare în evaporator rotativ și uscare prin liofilizare, pentru a rezulta extracte vegetale care prezintă simultan o activitate antioxidantă de 80...90% și activitate antimicrobiană determinată prin măsurarea ariei de inhibiție de 1...15 mm pentru Staphylococcus aureus și 9...12 mm pentru Escherichia coli.
Domenii de aplicabilitate:
Medicina
Cuvinte cheie:
extractelor vegetale cu acţiune terapeutică de uz local
Inventatori:
Ortan Alina - Ruxandra – Eugenia, Babeanu Narcisa Elena, Avramescu Sorin Marius, Spinu Simona, Dinu - Pîrvu Cristina Elena, Georgiev Milen
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu ecologic de preparare a materiilor prime pentru a fi utilizate ca hrană pentru animale. Conform invenției, procedeul cuprinde extracția apoasă, alcoolică sau hidroalcoolică a unui amestec de deșeuri de plante aromatice și medicinale, precum Origanum vulgare L., Apium Graveolens L 1753, Momordica Charantia L. și Salvia officinalis L., timp de 2 ore, la temperatura de 55°C, dupa care materialul vegetal uscat se amesteca omogen cu un liant uzual, cu o concentratie de 1...3% in solutie apoasa si se granuleaza, folosind un granulator cu sita. dimensiunea de 4 mm, pentru a rezulta un amestec sub formă de granule destinate a fi utilizate pentru hrana animalelor.
Domenii de aplicabilitate:
Zootehnie
Cuvinte cheie:
hrană pentru animale
Inventatori:
Ortan Alina - Ruxandra – Eugenia, Babeanu Narcisa Elena, Avramescu Sorin Marius, Spinu Simona, Drugulescu Manuel, Georgiev Milen
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de preparare a unui material suport fibros cu proprietăţi antioxidante. Conform invenţiei, procedeul constă în prelucrarea unui material fibros din plante oleaginoase precum Silybum marianum L., Helianthus annuus L., Linum usitatissimum L., Carthamus tinctorius, prin spălare, uscare timp de 24 de ore la temperatura camerei, tocare şi tratare. cu soluție de acid sulfuric 1%, respectiv hidroxid de potasiu 1,7%, la fierbere, timp de 20 ... 30 min, filtrare, spălare cu apă deionizată și acetonă, uscare și calcinare la temperatura de 500 ... 550°C timp de 1 ... 2 h, pentru a rezulta un filtrat care este îmbogățit prin imersie, fără agitare, la o temperatură de 25 ... 30°C, timp de 4 ... 5 ore în extract hidroalcoolic de Origanum vulgare L., rezultând în final un material în formă de bară cu activitate antioxidantă de 200...300 μ g/ml echivalent acid galic.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura
Cuvinte cheie:
material suport fibros cu proprietăţi antioxidante
Inventatori:
Teodorescu Răzvan Ionuţ, Bărbulescu Iuliana Diana, Dragotoiu Dumitru, Cîmpeanu Sorin Mihai, Frincu Mihai, Valerica Tudor, Matei Florentina, Marinescu Simona Ioana, Matei Petruţa Mihaela, Banita Cornel – Daniel, Marin Marian Sorin
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unui ingredient proteic pe bază de drojdii reziduale de vinificaţie utilizat, în procent de 6%, în reţete de furaje combinate pentru hrana puilor de carne, utilizat în etapa de creştere a puilor (14-28 de zile) şi în etapa de finisare a puiului (29-42 zile). Conform invenției, procedeul constă în aceea că biomasa reziduală de drojdie rezultată din fabricarea vinului, este diluată cu apă plată în raport de 50:50, după care este filtrată și adăugată la o soluție de maltodextrină dizolvată în apă. , care este uscat în continuare prin atomizare la o temperatură a aerului de intrare de 175°C și o temperatură a aerului de ieșire de 83°C, pentru a rezulta o biomasă uscată având un conținut de 3,67 până la 22,02% de proteină brută, 0,05. ..1,86% grăsime brută, 0,4 ... 4.9 mg/g GAE polifenoli totali și o capacitate antioxidantă de 12,66... 5.71 mmol/L echiv. trolox.
Domenii de aplicabilitate:
Zootehnie
Cuvinte cheie:
ingredient proteic pe bază de drojdii reziduale de vinificaţie, hrană pentru animale
Inventatori:
Predoi Daniela, Iconaru Simona Liliana, Predoi Gabriel, Raita Ştefania Mariana, Cimpeanu Carmen Laura, Badea Monica Luminiţa, Petcu Elena, Mustăţea Pompiliu
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de preparare a unei soluţii stabile pe bază de nanoparticule de oxid de fier şi la utilizarea acesteia ca îngrăşământ pentru îmbunătăţirea valorilor nutritive ale plantelor de grâu. Conform invenţiei, procedeul cuprinde etapele de preparare a unei soluţii stabile pe bază de oxid de fier cu raport molar Fe2+/Fe3+ de 1/2 la o temperatură de 90°C, sub agitare magnetică, la 500 rpm, prin precipitare într-un mediu bazic. mediu. Utilizarea constă în aplicarea foliară sau radiculară a soluției de nanoparticule de oxid de fier cu o concentrație de fier de 1,062 mg/ml, respectiv 0,01062 mg/ml, în procesul de fertilizare, cu efecte de creștere a conținutului de fier în plantele de grâu, prin ramificare suplimentară a rădăcinilor și creșterea dimensiunii mezofilului.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultură
Cuvinte cheie:
îngrășăminte
Inventatori:
Bărbulescu Iuliana Diana, Teodorescu Răzvan Ionuţ, Cîmpeanu Sorin Mihai, Dragotoiu Dumitru, Frincu Mihai, Matei Florentina, Marinescu Simona Ioana, Tudor Valerica, Matei Petruţa Mihaela, Dumitrache Corina, Banita Cornel - Daniel
Scurta descriere:
Invenția se referă la producerea unui ingredient furajer pe bază de biomasă de drojdie îmbogățită cu tescovină uscată de struguri, cu activitate antioxidantă, îmbogățit în polifenoli și proteine obținute din subproduse ale procesului de vinificație, ingredientul furajer fiind utilizat în procent de 6% să se obţină nutreţuri combinate pentru hrănirea puilor de carne, ceea ce a dus la o creştere a capacităţii antioxidante a furajelor şi la o stabilitate din punct de vedere al fenomenului de degradare a grăsimii de pui. Conform invenţiei, ingredientul furajer se prepară pe bază de tescovină de struguri uscate prin două metode: 1. utilizarea biomasei reziduale de drojdie din soiul Feteasca Neagră care este îmbogăţită cu tescovină de struguri uscate din soiul Feteasca Neagră şi 2. Drojdia Saccharomyces cerevisiae DPVPG 44 P folosește tescovin uscat de struguri din soiul Busuioaca de Bohotin ca substrat de fermentație pentru prepararea unei biomase uscate îmbogățite cu tescovină de struguri.
Domenii de aplicabilitate:
Zootehnice
Cuvinte cheie:
ingredient furajer pe bază de biomasă de drojdie
Inventatori:
Stan Andreea, Bădulescu Liliana Aurelia, Butac Mădălina, Frîncu Mihai, Cătuneanu Ioana
Scurta descriere:
Invenţia se referă la o metodă de păstrare a fructelor de aronia organice într-o atmosferă controlată. Conform invenţiei, metoda are următoarele etape: a. recoltarea manuală a fructelor organice de aronia pe vreme uscată, b. sortarea fructelor în caserole de calitate comercială de 250 ml, 500 ml sau 1000 ml și apoi așezarea acestora în lăzi perforate sau așezarea direct în lăzi perforate cu dimensiunea de 60 x 40 x 5 cm, c. umplerea lăzilor până la 85...95% din capacitatea acestora pentru a evita deteriorarea fructelor, d. cântărirea și încărcarea lăzilor în mijloacele de transport, de ex. transportarea lăzilor la depozit în interiorul vehiculelor izoterme care asigură o temperatură cuprinsă între 10...12°C, f. introducerea și stivuirea lăzilor de aronia în celula de depozitare cu atmosferă controlată asigurând în același timp spațiul de circulație pentru amestecul de gaze de cel puțin 5 cm între rânduri, podea și pereți, g. injectând individual componentele amestecului de oxigen, dioxid de carbon și azot în concentrații de (2...6)% O2, (2...15)% CO2 și (96...79)% N2 pentru fiecare volum de 1 m3, h. menţinerea unei umidităţi relative de 85...100% şi a unei temperaturi interne de 1...4°C în celula de stocare cu atmosferă controlată, i. menținerea valorilor parametrilor precizați pe toată perioada de păstrare a fructelor de aronia organică prin cicluri automate de măsurare, extracție și injectare a amestecului cu abateri de 0,05% pentru O2, 0,05% pentru injectarea de CO2, 0,05% pentru absorbția de CO2, 1% pentru N2, 2% pentru umiditatea relativă și 0,5°C pentru temperatură, j. pastrarea fructelor organice de aronia pe o perioada de cel putin 150 de zile in atmosfera controlata stabilizata conform parametrilor mentionati mai sus.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură
Cuvinte cheie:
Tehnologii post-recoltă
Inventatori:
Bahaciu Gratziela Victoria, Dragomir Nela, Tudorache Minodora
Scurta descriere:
Invenţia se referă la o metodă de prelucrare a boabelor de soia pentru îmbunătăţirea calităţilor lor nutritive şi senzoriale, prin reducerea gustului amar sau a efectelor de flatulenţă produse de consumul lor ca atare. Conform invenţiei, metoda are două etape succesive: a. Condiționarea boabelor de soia prin spălarea cu apă de la robinet la temperatura camerei, clătirea de două ori cu apă distilată, sterilizarea prin imersare în hipoclorit de sodiu 1% timp de 10 min, semințele negerminate păstrându-se iar celelalte se înmoaie timp de 12 ore, în apă într-un raport de volum de 1:4, apoi spălat și germinat pe hârtie de filtru înmuiată în apă, menținând în același timp o umiditate relativă de 80...95% printr-un sistem capilar, și b. Prelucrarea prin germinare și fermentație lactică a boabelor de soia condiționată de germinarea boabelor de soia înmuiate pe hârtie de filtru ușor rulată și menținerea acestora timp de 4 zile la o temperatură cuprinsă între 22...25°C, urmată de fermentarea boabelor germinate prin imersare. acestea într-un mediu de cultură fermentativ tradițional, și anume borș, de culoare gălbuie, cu o ușoară nuanță maronie, gust acru plăcut, fără gust amar sau alt gust ciudat și cu miros plăcut caracteristic, cu pH = maxim 2,5, minim 3% solubil uscat materie, cu un continut de bacterii lactice de cel putin 1 x 10 7CFU/ml, durata fermentatiei efective a boabelor de soia fiind de 4 zile la 22...25°C, urmata de spalare cu apa de la robinet, introducerea lor in 500 ml. Baloane Erlenmeyer în care extractul de fermentație se adaugă într-un raport boabe: extract de 1:4 m/v și zaharoză în procent de 3... 5% raportat la cantitatea de mediu fermentativ, urmată de fermentarea boabelor timp de 72 de ore la o temperatură cuprins intre 32...35°C, dupa care boabele fermentate se spala, se scurg si se pastreaza la temperaturi de refrigerare de 0...4°, pentru consum.
Domenii de aplicabilitate:
Alimentatie
Cuvinte cheie:
tehnologii alimentare
Inventatori:
Cătuneanu Ioana Laura, Stan Andreea, Bădulescu Liliana Aurelia, Hoza Dorel
Scurta descriere:
Invenţia se referă la o metodă de depozitare pe termen lung a fructelor de gutui din soiurile Ekmek, Bereczki şi Tinella în atmosferă controlată. Conform invenției, metoda constă în recoltarea manuală a fructelor când este vreme uscată, sortarea lor în lăzi, cântărirea lor, transportarea lor la locul de depozitare în vehicule izoterme și depozitarea fructelor în celule de depozitare cu atmosferă controlată având următoarele componente: 2,8...3,3 % O2, 0...5% CO2 și 97,2...91,7% N2 pentru fiecare volum de 1 m3, cu o umiditate relativă cuprinsă între 85...100% și o temperatură cuprinsă între 1 și 4°C, asigurându-se că valorile acestor parametri sunt menținute pe toată perioada de păstrare a fructelor de gutui, prin cicluri automate de măsurare, extracție și injectare a amestecului gazos, cu abateri acceptabile de 0,05% pentru O2, 0,05% pentru CO2. injectare, 0,05% pentru absorbtia CO2, 1% pentru N2, 2% pentru umiditate relativa si 0,5°C pentru temperatura, metoda de pastrare asigurand mentinerea calitatilor fructelor de gutui pe o perioada cuprinsa intre 210...350 de zile.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultura
Cuvinte cheie:
tehnologii post-recolta
Inventatori:
Stan Andreea, Bădulescu Liliana Aurelia, Frîncu Mihai, Ion Violeta Alexandra
Scurta descriere:
Invenţia se referă la o metodă de depozitare a fructelor din culturi ecologice într-o atmosferă modificată. Conform invenției, metoda constă în recoltarea manuală a fructelor ecologice direct în lăzi atunci când este vreme uscată, răcirea lor timp de cel puțin 2 ore, cântărirea fructelor, încărcarea lor în lăzi și transportarea lor spre locul de depozitare în vehicule izoterme. la temperaturi cuprinse între 10...12°C în maxim 24 de ore de la recoltare, descărcare, sortare și mutare a fructelor în recipiente dreptunghiulare biodegradabile cu un volum de 1000 ml și un capac cu balamale, umplute până la un volum maxim de 85.. .90% pentru a preveni presarea fructelor, așezând recipientele în lăzi de susținere și stivuindu-le în cameră frigorifică oferind în același timp un spațiu de circulație a aerului de minim 5 cm între rânduri, coloane, podea și pereți, menținând o umiditate relativă de 85. ..100% si temperaturi de 1...4°C in camera frigorifica pe toata perioada de depozitare, prin cicluri automate de masurare, cu abateri de 5% pentru umiditatea relativa si 0,5°C pentru temperatura, pentru atingerea unei atmosfere modificate de 15...20% O2 si 4...10% CO2 in interiorul ambalajului pentru ca fructele sa isi pastreze caracteristicile de calitate cat mai apropiate de cele ale fructelor proaspete, pe o perioada de minim 40 de zile.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultura
Cuvinte cheie:
tehnologii post-recolta
Inventatori:
Dana Negula Iulia Florentina, Moise Cristian, Lazăr Andi Mihai, Badea Alexandru, Mihalache Cristina Elena, Dediu Florina
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de integrare a datelor şi informaţiilor geospaţiale pentru documentarea, cartografierea, monitorizarea şi promovarea patrimoniului cultural imobil. Conform invenției, procedeul folosește un sistem de operare instalat pe un server pentru stocarea și partajarea datelor, un mediu de stocare a datelor geospațiale și un mediu de rulare care permite interpretarea și distribuirea datelor prin Internet, un server de date geospațiale care preia informațiile geospațiale stocate. în mediul de stocare și partajări, ca fluxuri de date gestionabile, biblioteci HTML, JavaScript și CSS menite să citească și să afișeze informațiile primite de la serverul de date geospațiale, precum și să le afișeze pe o hartă web interactivă și de tip Web Browser aplicații reprezentând nodul final al fluxului de partajare a datelor geospațiale.
Domenii de aplicabilitate:
Patrimoniul cultural
Cuvinte cheie:
Procedeu de integrare date si informatii geospatiale
Inventatori:
Predoi Daniela, Iconaru Simona-Liliana, Ciobanu Steluţa Carmen, Predoi Gabriel
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a pulberilor de fier cu valenţă zero Fe0 de dimensiuni nanometrice cu aplicaţii în decontaminarea apei. Conform invenţiei, procedeul constă în sinteza particulelor de Fe la temperatura ambiantă, într-o atmosferă controlată cu un timp de agitare cuprins între 30 minute şi 1 oră, prin efectuarea reacţiei de coprecipitare cu ajutorul soluţiei de FeCl3 care a fost precipitată în Soluție de NaBH4 timp de 1 oră, după terminarea precipitării soluția fiind agitată timp de 30 de minute cu o viteză de rotație de 300 rpm, la temperatura ambiantă, în atmosferă controlată, iar după cele 30 de minute precipitatul a fost spălat cu etanol și centrifugat la o temperatură. viteza de 1000 rpm, timp de 1 ora, si apoi lasat la uscat in atmosfera controlata, eficienta retinerii ionilor metalici din apa contaminata prin pulberi nanometrice Fe0 fiind de peste 90%.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura
Cuvinte cheie:
decontaminare apa
Inventatori:
Predoi Daniela, Iconaru Simona-Liliana, Ciobanu Steluţa Carmen, Predoi Gabriel
Scurta descriere:
Invenţia se referă la o metodă de utilizare a nanopulberilor FexOy şi a acestor nanopulberi funcţionalizate cu celuloză FexOy - Cz pentru decontaminarea apei poluate cu ioni de arsenic As3+. Conform invenţiei, metoda constă în prepararea soluţiilor contaminate cu ioni de arsen cu concentraţii în intervalul 0,1...100 mg/l, care se realizează în tuburi de silicon de 40 ml, la temperatura camerei, prin diluarea soluţiilor As. cu o concentrație inițială de 1000 ppm cu H2O deionizat, cantitatea de pulberi absorbante și respectiv nanometrice fiind de 0,2 g și pH-ul soluției menținându-se la valoarea de 5 prin adăugarea unei soluții de acid clorhidric HCl în concentrație de 0,1 M cu un volum de 20 ml, amestecul fiind agitat timp de 24 de ore într-un mixer SRT1 Roller, iar după 24 de ore de agitare, tuburile sunt centrifugate timp de 30 de minute la viteza de 10000 rpm, urmată de analiza pulberilor. recuperat după experimentele prin difracție cu raze X (DRX), microscopie electronică cu scanare (MEB), microscopie electronică cu transmisie (MET), spectroscopie cu raze X cu dispersie de energie (EDX), spectroscopie IR cu transformată Fourier (FTIR) și spectroscopie Raman, efectul a contaminării apei cu ioni de arsenic fiind analizată și în studiile privind citotoxicitatea in vitro a soluțiilor, asupra viabilității celulare prin utilizarea liniei celulare BHK21 (ATCC CCL - 10) investigată la trei intervale de timp: 24, 48 și 72 de ore, evaluarea toxicitatea apei contaminate cu arsenic asupra organelor vitale ale animalelor de laborator a fost efectuată și pe un număr de 9 șoareci albi împărțiți în 3 loturi, studiile urmărind efectul de toxicitate înainte și după consumul de apă contaminată precum și după consum. de apă decontaminată cu pulberi FexOy și FexOy - Cz, monitorizarea realizându-se timp de 60 de zile ad labium, și monitorizarea administrării apei decontaminate cu analiză histopatologică a ficatului.
Domenii de aplicabilitate:
Mediu
Cuvinte cheie:
decontaminare apa
Inventatori:
Fierăscu Irina, Fierăscu Radu Claudiu, Brazdiş Roxana-Ioana, Baroi Anda-Maria, Orţan Alina-Ruxandra-Eugenia, Gabor Augusta Raluca, Nicolae Cristian Andi
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un material compozit cu proprietăţi antimicrobiene şi de întărire pentru obiecte din lemn cu valoare de patrimoniu cultural şi la un procedeu de preparare a acestuia. Conform invenției, materialul se prezintă ca o dispersie apoasă care conține nanoparticule de silice de natură amorfă, alcool polivinilic și o componentă antimicrobiană de tip hidroxiapatită din care calciul a fost înlocuit total sau parțial cu stronțiu, în raporturi de 1...2/ 3...5/0,5...5 g la 100 ml solvent. Procedeul, așa cum este revendicat de invenție, constă în următoarele etape: zdrobirea nanoparticulelor de silice amorfă și a componentei antimicrobiene într-un mortar până când ating dimensiuni mai mici de 20 μm și realizarea unei dispersii în soluția apoasă de alcool polivinilic (3.. ,5%), în concentrații de 1...2% și, respectiv, 0,5...5%.
Domenii de aplicabilitate:
Patrimoniu cultural
Cuvinte cheie:
material compozit cu proprietăţi antimicrobiene şi de întărire pentru obiecte din lem
Inventatori:
Fătu Ana-Cristina, Dinu Mihaela Monica, Marin Eugen,Mureşanu Felicia, Ciceoi Roxana, Burnichi Floarea, Iacomi Beatrice Michaela
Scurta descriere:
Invenția se referă la utilizarea unei tulpini de ciuperci entomopatogene din genul Metarhizium, pentru combaterea biologică a populațiilor native de gândaci de stepă, Anoxia villosa, insectă dăunătoare plantațiilor, pepiniere forestiere, pepiniere de pomi fructiferi și culturi agricole. Utilizarea constă în utilizarea tulpinii menționate de Metarhizium Anisopliae, ca sursă autohtonă de material biologic pentru prepararea bioinsecticidelor (sau ca agent de control biologic al larvelor gândacului de stepă). Această tulpină are proprietăți ecologice necesare colonizării habitatului în care este eliberată (culturi forestiere din România), precum și potențialul biologic de reglare naturală a densității populațiilor locale de Anoxia sp. Tulpina Metarhizium anisopliae, denumită MaAn 1/2013, este depusă în Colecția Națională de Microorganisme Agricole și Industriale, NCAIM, Budapesta, sub numărul de acces (P) F 001481.
Domenii de aplicabilitate:
Agricultura
Cuvinte cheie:
control biologic
Inventatori:
Bădulescu Liliana Aurelia, Stan Andreea, Bujor-Nenița Oana-Crina, Ion Violeta Alexandra, Dobrin Aurora
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de preparare a aditivilor alimentari naturali şi a coloranţilor din plante ecologice. Conform invenției, procedeul constă în următoarele etape: recoltarea manuală a frunzelor și lăstarilor de urzică (Urtica dioica) și usturoi sălbatic (Allum ursinum), spălare, uscare la aer, congelare la temperaturi de -50...-80°C. C, liofilizare la o presiune negativă de 0,4...1,0 mbar, timp de 44...70 h și măcinare până la atingerea unei forme de pulbere cu dimensiunea particulelor de 20...1000 μm, pulberile ecologice rezultate prezentând o calitate înaltă. indicatori, proprietăți nutriționale și nutraceutice utilizate în continuare în compozițiile alimentare funcționale.
Domenii de aplicabilitate:
Industria alimentara
Cuvinte cheie:
aditivi alimentari naturali
Inventatori:
Predoi Daniela, Iconaru Simona, Ciobanu Steluta, Predoi Gabriel, Groza Andreea, Raita Stefania, Cimpeanu Carmen, Badea Monica, Dumitru Mihail, Vrinceanu Nicoleta, Sirbu Carmen, Petcu Elena, Mustatea Pompiliu, Ionescu Gabriel
Scurta descriere:
Invenţia se referă la o metodă de preparare a hidroxiapatitei poroase de mărime nanometrică pentru a fi utilizată în decontaminarea solului şi a apei infestate cu metale grele. Conform invenției, metoda de preparare pleacă de la două soluții, și anume soluție de fosfat acid de amoniu [(NH4)2H2PO4] și soluție de azotat de calciu tetrahidrat [Ca(NO3)2.4H2O], unde raportul molar dintre Ca și P este menținut la un valoare constantă de 1,67 și, după dizolvarea separată a celor două soluții în apă deionizată, soluția de fosfat acid de amoniu se adaugă, sub formă de picături, la soluția de azotat de calciu tetrahidrat care a fost amestecată în prealabil cu tetraetiloxisilan TEOS și bromură de cetiltrimetilamoniu CTAB ca surfactanți, la o temperatura de 50°C, mentinendu-se pH-ul solutiei la o valoare constanta de 8, amestecul rezultat in urma reactiei de coprecipitare fiind agitat timp de o ora, la temperatura de 100°C, spalat de patru ori cu apa deionizata, centrifugat. la 7000 rpm și uscat în cuptor, la o temperatură de 50°C, timp de 96 de ore, obținându-se astfel pulberi nanometrice poroase de hidroxiapatită care sunt analizate prin microscopie electronică cu scanare SEM, spectroscopie FTIR și spectroscopie Raman și, pentru testarea eficacității îndepărtării a ionilor metalici din soluții contaminate, de pulberile poroase de HAp, monitorizându-se concentrația de Pb2+ în soluții apoase, se prepară soluții de decontaminare, la temperatura camerei, din 5 g HAp adăugate în soluții apoase cu diverse concentrații de Pb2+, la diferite valori ale pH-ului. , soluția finală fiind agitată continuu timp de 24 de ore, apoi centrifugata și uscată, pulberile fiind analizate în ceea ce privește conținutul de ioni de plumb, folosind spectroscopie de absorbție atomică de flacără AAS.
Domenii de aplicabilitate:
Mediu
Cuvinte cheie:
decontaminarea solului si a apei infestate cu metale grele
Inventatori:
Ortan Alina - Ruxandra - Eugenia, Spinu Simona, Fierăscu Radu Claudiu, Baroi Anda-Maria, Fierăscu Irina, Fistoş Toma
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de preparare a compuşilor biologic activi din deşeuri de brusture (Arctium lappa L.), cu activitate antioxidantă şi antimicrobiană. Conform invenției, procedeul cuprinde extracția asistată cu microunde a deșeurilor de brusture uzate într-un amestec hidroalcoolic de alcool: apă, la un raport material vegetal: solvent de 1:5...1:11, pentru 60... .100 min, la o putere de microunde de 700...1000 W, fără direcție, urmată de concentrare în evaporator rotativ și uscare prin liofilizare, pentru a rezulta extracte de plante hidroalcoolice cu un conținut de polifenoli totali de 8,5...10,5 mg echivalent acid galic/ 1 g extract uscat.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultura
Cuvinte cheie:
compuşil biologic activi
Inventatori:
Papa Cristina Monica, Vamanu Emanuel
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unei compoziţii cosmetice pentru protecţie facială la acţiunea UV. Procedeul, conform invenţiei, constă în amestecarea într-un recipient din sticlă borosilicată a 300 mg bază de cremă fără sulfaţi şi parabeni, cu câte 250 μ l extract de Lactarius piperatus, extract de Centaurea cynanus, respectiv, extract de Ribes rubrum şi 50 μ l colorant cosmetic, cu menţinerea recipientului într-o baie de apă, timp de 3...5 min, la 50 °C şi agitare constantă pănă la omogenizarea amestecului, rezultând o compoziţie vâscoasă, de culoare roz pal, având un conţinut polifenolic total de 61,56 +/-0,80 μ g/ml.
Domenii de aplicabilitate:
Cosmetică
Cuvinte cheie:
protec
Inventatori:
Nemuc Anca Viorica, Fierascu Radu Claudiu, Fierascu Irina, Belegante Livio, Orţan Alina-Ruxandra-Eugenia, Moise Cristian, Nicolae Doina Nicoleta, Vasilescu Georgeta Jeni
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de integrare a datelor satelitare şi de la sol într-un sistem de alertă în caz de poluare atmosferică şi de apariţie a unui eveniment meteorologic extrem, utilizat în sprijinul agriculturii de precizie. Procedeul conform invenţiei cuprinde: -achiziţionarea unor date satelitare şi a unor date de la sol, cum ar fi caracteristici fizico-chimice ale aerului, ale agrosistemelor, indici climatici esenţiali pentru agricultură, parametri determinanţi ai calităţii aerului, condiţiile meteorologice, creşterea culturilor şi parametri biofizici în timpul sezonului de vegetaţie, -stocarea datelor satelitare şi a datelor măsurate la sol, -procesarea datelor folosind un sistem de analiză a datelor şi -obţinerea unor rezultate care sunt inserate într-un portal web şi sunt folosite atât pentru a fi vizualizate de utilizatori sub forma unor grafice de evoluţie a parametrilor cât şi pentru generarea de alerte, atunci când este cazul.
Domenii de aplicabilitate:
date satelitare și de sol
Cuvinte cheie:
poluare, agricultură de precizie
Inventatori:
Dragomir Nela
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un fursec aglutenic realizat din făină de migdale cu adaos de pulpă de dovleac (Curcubita maxima) copt, fursecul fiind un produs de patiserie tip desert care se adresează unui segment de consumatori cu restricţii alimentare. Fursecul conform invenţiei este constituit din făină de migdale şi pulpă de dovleac copt într-un raport de 1 : 1 folosind făina de konjac ca stabilizator şi are următoarele elemente componente exprimate în procente în greutate: 31% pulpă de dovleac copt, 31% făină de migdale, 16% unt cu 80% grăsime, 8% zahăr brut din trestie de zahăr, 8% ouă eco, 4% praf de copt, 2% făină de konjac - glucomanan, ingrediente folosite la prepararea produsului fiind ecologice, fără gluten şi au o valoare energetică cuprinsă între 450...500 kcal/100g.
Domenii de aplicabilitate:
Alimentație,
Cuvinte cheie:
produse fără gluten
Inventatori:
Dragomir Nela
Scurta descriere:
Invenţia se referă la brioşe aglutenice cu pulpă de dovleac copt, consumate ca şi gustare sau ca desert şi la un procedeu de obţinere a acestora. Brioşa aglutenică conform invenţiei are următoarele elemente componente exprimate în procente în greutate: 26% pulpă de dovleac copt, 18% făină de hrişcă, 6% făină de orez, 12% zahăr brut din trestie de zahăr, 14% ulei de floarea soarelui presat la rece, 12% ou, 7% apă, 1% sare, 1% praf de copt, 1% bicarbonat de sodiu, 1% zeamă de lămâie şi 1% ghimbir ras. Procedeul conform invenţiei constă în pregătirea amestecului de ingrediente uscate format din: făina de hrişcă, făina de orez, praful de copt şi sarea, urmat de pregătirea amestecului umed format din: ulei, apă, miere, zahăr, bicarbonat de sodiu, şi pulpă de dovleac copt, fiecare din amestecuri se omogenizează pentru a se obţine un mediu dispers, apoi cele două amestecuri se vor amesteca şi omogeniza cu ajutorul unui tel iar compoziţia obţinută se lasă la odihnă timp de 5...10 min., dupăcare aceasta se toarnă în tăvi sau în forme speciale pentru brioşe căptuşite cu chese speciale până aproape de marginea lor superioară, urmată de coacerea brioşelor în cuptorul cu convecţie la 180°C pentru 20...25 min., răcirea acestora având loc la o temperatură de 20 ± 2°C timp de 60 minute.
Domenii de aplicabilitate:
Alimentație
Cuvinte cheie:
produse fără gluten
Inventatori:
Ciceoi Roxana, Venat Oana, Nicolae Cătălina, Iordăchescu Mihaela, Asanică Adrian, Stănică Florin, Gutue Minodora, Luchian Vasilica, Butcaru Ana, Stavrescu-Bedivan Mala-Maria, Popescu Dan
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de selecţie preliminară, asistat de markeri moleculari, pe explante obţinute in vitro, pentru identificarea de biotipuri de goji rezistente la atacul acarianului galicol, Aceria kuko. Procedeul, conform invenţiei, constă într-o succesiune de etape de: pregătire a seminţelor prin recoltarea bacelor de goji de pe plante selecţionate, extracţia şi decontaminarea seminţelor prin imersie în fungicid sistemic 0,5% timp de 20 min., cu clătire repetată pentru eliminarea fungicidului, dezinfecţia cu hipoclorit de sodiu cu concentraţii de 10...15%, pregătirea mediului de cultură de tip Gamborg B5(-) fără hormoni de creştere şi inocularea seminţelor pe mediu, verificarea creşterii calusului/explante şi a plantulelor, analiza cu doi markeri moleculari de tip ISSR şi un marker molecular de tip SSR, selectare material vegetal pentru secvenţa completă de analiză cumarkeri moleculari SSR şi ISSR pentru identificarea rapidă a biotipurilor rezistente la atacul acarianului galicol, astfel că biotipurile rezistente pot fi diferenţiate de cele sensibile cu ajutorul a 10 benzi, din care 6 benzi dau o indicare pozitivă a rezistenţei şi 4 benzi indică acelaşi caracter prin prezenţa doar la biotipurile sensibile.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură
Cuvinte cheie:
Lycium chinenese, Aceria kuko
Inventatori:
Livadariu Oana, Băbeanu Narcisa Elena, Barbu Lavinia- Diana-Nicoleta, Boiu-Sicuia Oana Alina, Peticilă Adrian George, Constantin Carmen Gabriela, Dobrin Aurora, Ion Violeta Alexandra, Venat Cosmina Oana Arabela, Nicolae Ioana Cătălina, Lagunovschi Viorica Luchian, Badea Monica Luminiţa
Scurta descriere:
Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unui produs alimentar compozit destinat consumului uman sau animal. Procedeul, conform invenţiei, constă în etapele: realizare a unui substrat comestibil constituit din agar alimentar şi un lichid alimentar în recipiente reciclabile, eventual suplimentarea substratului cu elemente nutritive, sterilizare în autoclavă, aseptizare seminţe de plante aromatice (de exemplu, măcriş/busuioc), legume, cereale, plante medicinale, flori sau seminţe provenite din fructe, cu hipoclorit de sodiu timp de 2...4 min, sub agitare, inoculare aseptică uniformă a seminţelor aseptizate pe substratul sterilizat la nivele de profunzime de 1...25 mm, incubare recipiente cu substrat şi seminţe inoculate într-un spaţiu izoterm în condiţii de iluminare artificială, la temperatura de 19...23°C, timp de 5...14 zile, germinare seminţe în aceleaşi condiţii timp de 1...4 zile, finalizarea procesului de obţinere a microplantulelor (sprouts/microgreens) de măcriş/busuioc pe substratul nutritiv, rezultând un produs alimentar compozit constituit din 20...30% părţi microplantule (sprouts/microgreens) provenite prin germinarea seminţelor de măcriş/busuioc şi 70...80% părţi substrat nutritiv de uz alimentar care se depozitează în spaţii de refrigerare timp de 1...7 zile.
Domenii de aplicabilitate:
Alimentație
Cuvinte cheie:
microplantule