Autori: Săucă Florentina, Jurcoane Ștefania, Dobre Paul, Matei Florentina, Podgoreanu Emanuela, Moraru Andra, Cristea Stelică, Cornea Călina Petruța
Camelina sativa este o plantă anuală care aparține familiei Brassicaceae (Cruciferae) cu importanță economică pentru produsele alimentare, furaje și industria cosmetică. Uleiul din semințe este considerat o sursă durabilă pentru obținerea de biocombustibili de a doua generație, în special bio-kerosen. O nouă linie de camelină, numită FP-5-02, a fost dezvoltată în România și înregistrată pentru omologare în 2014. Linia hibridă a fost supusă testării în 6 centre diferite pe parcursul a trei ani consecutivi și a fost omologată în mai 2017 cu numele Mădălina.
Domenii de aplicabilitate:
Biocombustibil, economia circulară, produsele alimentare, furaje și industria cosmetică
Cuvinte cheie:
Biocombustibil, economia circulară, produsele alimentare, furaje și industria cosmetică
Autori: Asănică Constantin Adrian, Tudor Valerica, Teodorescu Răzvan Ionuț, Bălan Viorica, Mencinicopschi Claudia Ioana, Iacob Alexandru
Soiul este de vigoare mijlocie, cu port semierect și ramificare bună. Are o capacitate mare de fructificare, formează inflorescențe la majoritatea nodurilor. Maturarea fructelor este timpurie (începutul lunii iunie) și eșalonată până la sfârșitul lunii noiembrie. Se remarcă printr-o productivitate foarte mare (2,5-3 kg/planta) și susținută pe toata perioada de vegetație. Fructul este mijlociu, ovoidal, de culoare roșie, cu vârful ușor rotunjit. Greutatea fructelor este cuprinsă între 0,25-0,35g, având o aciditate de 0,6 mg/100g, un conținut în SUS de 18,5 % brix și o fermitate de 0,177 kgf/mm2. Utilizare mixtă: consum în stare proaspătă, deshidratare, dulceață și sucuri.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică, alimente funcționale
Autori: Asănică Constantin Adrian, Tudor Valerica, Teodorescu Răzvan Ionuț, Iacob Alexandru
Soiul de este de vigoare foarte mare, cu port semierect, deseori formând arcade largi de fructificare în partea superioară. Ramificarea este mijlocie. Fructul este foarte mare, roșu anilină, oblong, și formează muchii și coaste. Are punctul stilar proeminent la capătul fructului. Greutatea fructelor este cuprinsă între 0,5-0,6 g, având o aciditate de 0,39 mg/100g, un conținut în SUS de 24,42 ° brix și o fermitate de 0,132 kgf/mm2. Sunt dulci, aromate și destinate cu precădere consumului în stare proaspătă. Fructificarea este una mijlocie. Maturarea fructelor este timpurie (prima saptămână a lunii iunie) și destul de inconstantă în partea a doua a vegetației.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică, alimente funcționale
Autori: Stănică Florin, Zuccherelli Giuseppe
Este un soi obţinut prin selecție, din material hibrid provenit din Italia de la Vitroplant, înregistrat la ISTIS în 2021. Posibilități de răspândire: zona de cultură a mărului. Pomul – vigoare medie, cu coroană sferică. Rodeşte preponderent pe ramuri mijlocii. Soiul – autosteril, cu perioadă de înflorire medie, recomandându-se ca soiuri polenizatoare Sunflower, Prima şi Overleese. Fructul – foarte mare (cca. 209,36 g), lung de aproape 10 cm, de formă neregulată, verde gălbui, acoperit cu pruină fină, albicioasă, pulpă albă ivorie, cremoasă, gust dulce accentuat, cu aromă foarte fină, specifică. Conţine 23% substanţă uscată solubilă, aciditate mică 0,12%, acid ascorbic 35,2 mg/100 g pp. Seminţele sunt brune închis, turtite, eliptice, mari de 1,2-1,5 x 1,5-2,5 cm, în număr de 10-12 seminţe pe fruct. Intră pe rod în anul 2-3 de la plantare şi are o capacitate de producţie de 15-20 t/ha. Omologat în anul 2021.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Lehman Jerry, Tabacu Florin Andrei, Mihai Cosmin Alexandru
Planta are productivitate ridicată. Dimensiunea fructelor este mare înregistrând valori între 180-200 g, un conținut de 24,9% în S.U.S. și o aciditate de 2,65 mg (acid malic)/100 gpp. Începutul înfloririi are loc în a doua decadă a lunii aprilie iar înflorirea deplină în a treia decadă a lunii aprilie. Perioada de coacere a fructelor începe în a doua decadă a lunii septembrie. Forma fructelor este oval-cilindrică. Semințele au în medie 1,29 g, o formă alungit-aplatizată și se găsesc în număr mic în fruct (3 semințe/fruct). Omologat în anul 2023.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Lehman Jerry, Tabacu Florin Andrei, Butcaru Ana Cornelia
Planta are productivitate ridicată de 11.63 t/ha la o densitate de 1.250 plante/ha (4,0 x 2 m). Fructele sunt mari, au în medie 200-250 g, un conținut de 22,8% în S.U.S. și o aciditate de 2,41 mg (acid malic)/100 gpp. Începutul înfloririi are loc în prima decadă a lunii aprilie iar înflorirea deplină în a doua decadă a lunii aprilie. Perioada de coacere a fructelor este în a doua decadă a lunii septembrie. Forma fructului este cilindrică cu un indice de forma de 1,87. Semințele sunt mari cu o medie de 1,77 g, având o formă alungită și un număr de 4 semințe/fruct. Omologat în anul 2023.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Jerry Lehman, Tabacu Florin Andrei, Iliescu Lavinia Mihaela
Pomul are o productivitate ridicată de 26 t/ha la o densitate de 1.250 plante/ha (4,0 x 2 m). Fructele sunt mari, de 200-300 g, un conținut de S.U.S. de 21,43% și o aciditate de 2,3 mg (acid malic)/100 gpp. Începutul înfloririi este în prima decadă a lunii aprilie iar înflorirea deplină în a doua decadă a lunii aprilie. Perioada de coacere a fructelor este în a treia decadă a lunii august. Forma fructelor este oval-alungită. Numărul de semințe este mediu cu 5,5-6,0 semințe/fruct. Semințele sunt mari cu o greutate de 1,52 g.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Giuseppe Zuccherelli, Iliescu Lavinia Mihaela, Mihai Cosmin Alexandru
Este un soi cu fructe medii de 65,77 g, cu 54,95 mm lungime și 44,50 mm diametru. La maturitatea de consum, fructele conțin 17,56% S.U.S., 1,54% aciditate (acid citric) și 49,23 mg acid ascorbic/100 gpp. Se remarcă printr-un gust dulce și o aromă deosebit de plăcută. Fructele pot fi păstrate 10 luni în atmosferă controlată.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Giuseppe Zuccherelli, Iliescu Lavinia Mihaela, Peticilă George Adrian
Soiul are fructe mari de 106,88 g, cu 56,85 mm lungime și 55,86 mm diametru. La maturitatea de consum, fructele conțin 16,50% S.U.S., 1,60% aciditate (acid citric) și 77,20 mg acid ascorbic/100 gpp. Fructele pot fi păstrate 11 luni în atmosferă controlată.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Giuseppe Zuccherelli, Iliescu Lavinia Mihaela, Asănică Constantin Adrian
Este un soi cu fructe foarte mari de 202,39 g, cu 72,91 mm lungime și 60,97 mm diametru. La maturitatea de consum, fructele conțin 10,18% S.U.S., 1,49% aciditate (acid citric) și 125,38 mg acid ascorbic/100 gpp. Se păstrează 10 luni în atmosferă controlată.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Giuseppe Zuccherelli, Iliescu Lavinia Mihaela, Hoza Dorel
Kiflor este un soi mascul, cu 4 - 8 flori în inflorescenţă. Prezintă peste 90% viabilitate și 93,35% germinabilitate a polenului. Particulele de polen viabile au lungimea de 1,970 μm și 1,751 μm lățime. Are o perioadă lungă de înflorire, care coincide cu cea a soiurilor de plante femele.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Giuseppe Zuccherelli, Iliescu Lavinia Mihaela, Bădulescu Liliana
Este un soi cu fructe medii-mari de 12-14 g și 4 cm lungime. La maturitatea de consum, fructele conțin 13,71% S.U.S. și 70,15 mg acid ascorbic/100 gpp. Se poate păstra 2-3 luni în atmosferă controlată.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Giuseppe Zuccherelli, Iliescu Lavinia Mihaela, Păun Constantin
Andros este un soi mascul cu înflorire abundentă. Produce o cantitate mare de polen cu germinabilitate bună și are o perioadă lungă de înflorire, care coincide cu înflorirea genotipurilor femele.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Curici Nicolaie, Peev Otiman Paula Diana, Butcaru Ana Cornelia, Iliescu Lavinia Mihaela
Vigoarea de creștere este medie, planta formând tufe cu port semi-erect. Prima fructificare are loc în luna iulie (breba) iar a doua începe în iulie- august pe lăstarii în creștere. Fructele de breba sunt mari de 118,17 g iar smochinele obișnuite 47,5 g, verzi-maronii, cu un conținut de 19,87% în S.U.S. și o aciditate de 13 mg (acid citric)/100 gpp. Producția a fost de 15.06 t/ha la o densitate de plantare de 2.222 plante/ha (3,0 x 1,5 m).
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Curici Nicolaie, Peev Otiman Paula Diana, Butcaru Ana Cornelia, Mihai Cosmin Alexandru
Vigoarea de creștere este mare, planta formând tufe cu port erect. Prima fructificare are loc în luna iulie (breba) iar a doua începe în iulie- august pe lăstarii în creștere. Fructele de breba sunt mici de 24,3 g iar smochinele obișnuite 20,5 g, purpurii cu interiorul roșu, cu un conținut de 19,55% în S.U.S. și o aciditate de 12 mg (acid citric)/100 gpp. Producția a fost de 18.70 t/ha la o densitate de 2.222 plante/ha (3,0 x 1,5 m).
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Dobrescu Elisabeta, Stănică Florin, Butcaru Ana Cornelia, Iliescu Lavinia Mihaela, Ancuța (Moisescu) Emilia, Velcea Marian
Vigoarea de creștere este medie, planta formând tufe cu port erect. Prima fructificare are loc în luna iulie (breba) iar a doua începe în iulie- august pe lăstarii în creștere. Fructele de breba sunt mici de 37,10 g iar smochinele obișnuite 32,7 g, purpurii cu interiorul roșu, cu un conținut de 18,36% în S.U.S. și o aciditate de 12 mg (acid citric)/100 gpp. Producția a fost de 26.70 t/ha la o densitate de 2.222 plante/ha (3,0 x 1,5 m).
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Lehman Jerry, Mihai Cosmin Alexandru, Peticilă George Adrian
Pomul are vigoare medie, cu port divergent. Frunza este ovală cu baza îngust ascuțită. Planta are doar flori femele cu corole de mărime medie. Fructul este de mărime medie, are 46,9 g, este aplatizat, cu forma circulară neregulată în secțiune transversală. Are pielița și pulpa portocalie și astringentă. Conținutul în S.U.S. este de 26,9%. În fructe se găsesc în medie 1,3 semințe, de mărime medie și de culoare brună.
Este un soi cu maturare târzie. Poate fi cultivat în zonele de favorabilitate pentru prun.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Lehman Jerry, Mihai Cosmin Alexandru, Asănică Constantin Adrian
Pomul are vigoare medie, cu port semierect. Frunza este ovală, cu baza rotunjită. Planta are doar flori femele, diametrul corolei este mediu și are patru lobi. Fructul este de mărime medie, are 44,7g, este aplatizat iar în secțiune transversală, circular neregulat. Epiderma fructului este portocalie iar pulpa galben-portocalie și astringentă. Conținutul în S.U.S. este de 26,3%. În fruct se găsesc în medie 0,9 semințe, de mărime medie, semi aplatizate și de culoare brună.
Epoca de maturare a fructelor este mijlocie. Se poate cultiva în zonele de favorabilitate pentru prun.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Lehman Jerry, Mihai Cosmin Alexandru, Teodorescu Răzvan Ionuț
Fructele sunt asemănătoare cu cele de kaki (Diospyros kaki L.), sunt mai mici (în medie 35,2 g), sunt uneori astringente dar au un conținut în S.U.S. de 29,9%. Este un soi timpuriu, rezistent la frig, potrivit pentru cultivare în zona de favorabilitate pentru prun. Fructele pot fi consumate proaspete sau procesate sub diverse forme.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Lehman Jerry, Mihai Cosmin Alexandru, Butcaru Ana Cornelia
Pomul are vigoare mare și portul divergent. Frunza este ovală, iar planta este femelă cu flori medii. Fructul este mic și are în medie 36,5 g, este aplatizat și circular în secțiune transversală.
Gustul este astringent, pulpa galbenă-portocalie, prezintă uneori pete brune și are un conținut în S.U.S. de 34,1%. Semințele sunt medii, în număr de 0,5/fruct. Este un soi cu maturare târzie a fructelor. Poate fi cultivat în zonele de favorabilitate a prunului.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Stănică Florin, Jerry Lehman, Mihai Cosmin Alexandru, Hoza Dorel
Pomul este de vigoare medie, cu fructificare pe ramuri de tip mlădiță. Planta femelă prezintă flori de mărime medie.
Fructe au în medie 38,7 g și formă turtită. În secțiune transversală sunt asimetric-rotunde, iar longitudinal apexul este rotunjit și prezintă o crestătură superficială. Cavitatea calicială este ușor adâncă, mărimea caliciului în comparație cu diametrul fructului este medie, iar poziția acestuia este orizontală. Fructele conțin în medie 30,1 % S.U.S. și au în medie 3,1 semințe. Poate fi cultivat în zonele de favorabilitate a prunului.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică
Autori: Asănică Constantin Adrian, Stănică Florin, Mihai Cosmin Alexandru, Peticilă George Adrian
Ziprim este un soi cu coacere timpurie, omologat la Facultatea de Horticultură din București. Pomul este viguros cu creștere rapidă. Fructele sunt medii spre mari, asemănătoare cu cele ale soiului Hu Ping Zao – formă de butelcă, și au o ușoară sensibilitate la crăpare. Spre deosebire de soiul Hu Ping, fructele se coc cu 2 săptămâni mai devreme, au gust dulce și aromă intensă.
Jujube (Ziziphus jujuba L.) este o nouă specie pomicolă pentru România cu un potențial ridicat de valorificare a zonelor expuse deșertificării sau salinizării. Plantele pot fi cultivate în Dobrogea, sudul și vestul țării, pe soluri nisipoase sau sărăturate, dar se pot extinde și în zona de cultură a prunului.
Domenii de aplicabilitate:
Horticultură, agricultură ecologică
Cuvinte cheie:
Horticultură, agricultură ecologică