O primă modalitate de calcul, în cazul brevetelor obținute în cadrul unui proiect, este de a calcula ponderea din totalul valorii proiectului ce revine realizării brevetului. De multe ori, valoarea se declara pe parcurs (în raportările intermediare) și la finalul proiectului, conform procedurii specifice.
O altă modalitate de calcul a valorii unui brevet ține cont de toate costurile survenite pe parcursul procesului de realizare, până la momentul obținerii brevetului.
Se pot cuantifica, bineînțeles, doar cheltuielile fizice, dar valoarea rezultată este mult mai riguroasă decât în cazul anterior.
Este necesar a detalia la nivelul cel mai mic, cheltuielile cu folosirea echipamentelor precum și cele cu personalul implicat în realizarea brevetului (numărul de ore aferent cuantificat la nivel salarial).
Atunci când calculăm costul folosirii unui echipament în cadrul unei etape, plecăm de la costul unei ore de folosire a echipamentului respectiv. De exemplu:
Valoare echipament 1 = 50.000 euro
Durata normată de utilizare a echipamentului 1 = 10 ani, 12 luni/an, 20 zile/luna, 8 h/zi
c1 = Costul aferent pentru o oră de utilizare = 50.000 / (20*8*12*10)
n = necesarul de ore de utilizare a echipamentului 1 pentru faza/etapa ”x”
c2 = costul utilizării echipamentului 1 pentru faza/etapa ”x” = c1 x n
!Atenție = duratele de utilizare ale echipamentelor diferă la nivel de ore/zile/luni/ani.
În determinarea costului cu personalul implicat în realizarea unui produs/tehnologii, plecăm de la numărul de ore necesar realizării etapei/fazei respective.
Se utilizează salariile brute (incluzând toate impozitele, inclusiv ale angajatorului) raportate la ora de muncă.
!Costurile cu utilitățile necesare în realizarea brevetului se introduc la cheltuieli operaționale (de exemplu - curent electric, apă, etc).
!Atenție la cheltuielile de regie.
Se poate utiliza un procent care se aplică la totalul cheltuielilor directe. (în proiecte se lucrează cu procente 10% ... 25%).